Bij het ontwerpen van een touchscreen heb je de keuze tussen capacitieve en resistieve technologie. Beide bieden voordelen maar ook beperkingen. We stellen beide technologieën voor en lichten toe in welke situaties en vakgebieden ze u de beste oplossing bieden. Want de keuze die u maakt, hangt af van de toepassing.
Laten we beginnen met een onderscheid te maken tussen resistieve en capacitieve technologie.
Resistieve touchscreens bestaan uit twee dunne lagen materiaal op een kleine afstand van elkaar (spacerdots die op één van de lagen zijn gedrukt, houden de lagen gescheiden). De bovenste laag is meestal een doorzichtig plastic materiaal (zoals PET-folie), terwijl de onderste laag bestaat uit een tweede laag plastic materiaal of een stijf materiaal zoals glas.
Beide zijn gecoat met een dunne geleidende laag, meestal Indium Tin Oxide (ITO). Als je op het scherm tikt, raken de twee lagen elkaar. Een proces in twee stappen wordt gebruikt om de spanning in de X-richting en in de Y-richting te meten. De gemeten spanningen maken het mogelijk om het contactpunt te bepalen. De spanningen worden vervolgens omgezet in X- en Y-coördinaten om de exacte plaats van aanraking te bepalen.
In tegenstelling tot resistieve touchscreens, die afhankelijk zijn van een elektrisch contact door mechanische druk, gebruiken capacitieve touchscreens de natuurlijke geleidbaarheid van het menselijk lichaam.
Capacitieve touchscreens bestaan ook uit transparante, geleidende lagen (meestal ITO) maar er zit geen afstand tussen deze lagen. In plaats daarvan wordt een soort lijm gebruikt omdat er geen elektrisch contact tussen de lagen nodig is. De lagen kunnen gemaakt zijn van kunststof, glas of een combinatie van beide. Aan de voorzijde is er meestal een coverglas met afbeeldingen of randbedrukking.
Voor welk type touchscreen je moet gaan, hangt af van waarvoor het touchscreen gebruikt zal worden. Resistieve touchscreens komen vaker voor in productie, medische omgevingen en geldautomaten. Dat komt omdat ze lagere productiekosten hebben, beter bestand zijn tegen vuil en water en het risico op onbedoelde aanrakingen aanzienlijk verminderen (omdat er druk nodig is om het contact te maken).
Capacitieve touchscreens worden daarentegen vaker aangetroffen in alledaagse apparaten zoals smartphones, tablets en huishoudelijke apparaten. De redenen daarvoor zijn hun verhoogde duurzaamheid, hogere gevoeligheid voor lichte aanraking (of zelfs geen aanraking: zweven) en het feit dat ze scherpere beelden kunnen tonen met een beter contrast (geen afstaand tussen de lagen). Ook blijven capacitieve touchscreens werken als de glazen overlay gebarsten is.
Kortom, bepalen welk type touchscreen het beste is voor uw product, is een zaak waar u goed over na moet denken. Wilt u meer informatie over beide technologieën en hoe ClickTouch u kan helpen om tot de beste oplossing te komen, aarzel dan niet om contact op te nemen met ClickTouch.